Se nekdo nepoznan ravno sprehaja po vaši pisarni in hoče odnesti prenosnik? Verjeno boste stopili do njega, kot vam to tudi velevajo pravila v podjetju, in ga ogovorili ter tako poskusili vplivati na nepravilnost, ki bi se lahko zgodila, tudi zaradi vaše neaktivnosti. Kaj pa ko vidite nepravilnost v vašem podjetju, ki jo izvaja vaš nadrejeni. Si še vedno upati prijaviti nepravilnost, ali tega ne storite, ker veste da boste izgubili službo?

Žvižgači niso nedelavni postopači, ampak so aktivni člani družbe, ki želijo prispevati k dobrobiti družbe.

DIREKTIVA (EU) 2019/1937 EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA je namenjena zaščiti aktivnim članom družbe, tako imenovanim žvižgačem.

Izraz žvižgač izhaja iz piska piščalke, ki ga sodnik uporablja za označevanje nezakonite ali grobe igre ter policist v opozorilo javnosti in ostalim članom policije ob kriminalnih dejanjih. 

Anonimnost osebe žvižgača, zaupnika

Uporabite lahko različne kanale, uporaba anonimnega poštnega naslova(sporočilo nam lahko pošljete na report@datainfo.si), telefonski klic, poštna pošiljka, mi pa vam priporočamo, da za prijavo uporabite povezavo: zaupnik

Na internetnu nismo anonimni, zato moramo za anonimnost poskrbeti sami, za brskanje uporabite https://onionbrowser.com, ki je spletni brskalnik, ki s pomočjo kriptiranega Tor omrežja zagotavlja višjo stopnjo varnostni in zasebnosti, anonimnosti.

S pomočjo brskalnika Onion odprite povezavo zaupnik, kjer deluje odprtokodna programska oprema Globaleaks. Programska oprema zagotavlja najvišjo raven anonimnosti, prav tako pa omogoča dvosmerno komunikacijo z anonimnim zaupnikom.

V določenih primerih je potrebno priložiti dokumente, ki potrjujejo verodostojnost informacij. Zavedata se je potrebno, da so tudi v teh dokumentih lahko zapisani metapodatki, avtor word dokumenta, avtor slike, telefonski aparat s katerim je bila slika narejena itd. Vsak zaupnik mora poskrbeti za anonimnost dokumentov.