Za kaj se uporablja brskalnik Tor?

Brskalnik Tor se uporablja za dostop do vseh ravni interneta, vključno s tako imenovanim deep webom. Zaradi številnih plasti delovanja je znan tudi kot Onion browser, tako imenovani čebulni brskalnik. Tor temelji na brskalniku Firefox, tako da lahko še vedno obiščete običajna spletna mesta s površinskega spleta, kot sta YouTube in Wikipedia. Toda za razliko od drugih brskalnikov lahko Tor dostopa tudi do spletnih mest .onion.

Zakaj uporabnik uporablja Tor?

  • Anonimno Komuniciranje. Aktivisti in celo navadni ljudje se obrnejo na Tor, da svojo komunikacijo zaščitijo pred radovednimi očmi in tretjimi osebami.
  • Premagajte cenzuro. Tor daje ljudem, ki živijo v državah pod močno cenzuro, možnost svobodne komunikacije brez tveganja, da bi bili izpostavljeni. Uporabnikom omogoča tudi dostop do geografsko omejene vsebine, ki sicer ne bi bila na voljo v njihovi regiji.
  • Razkrivanje kriminalcev ali pokvarjenih javnih osebnosti. Novinarji in žvižgači uporabljajo Tor in temni splet kot varen način za deljenje/prejemanje anonimnih nasvetov na spletu ali raziskovanje spornih situacij.
  • Raziskovalno gradivo. V temnem spletu lahko najdete brezplačne vire, kot so digitalne knjige in raziskovalni članki.
  • Varnostno testiranje. Brskalnik Tor daje IT delavcem in varnostnim inženirjem možnost izvajanja varnostnih testov.

Kako deluje Tor?

Ko uporabljate Tor, šifrira vaš promet in ga pošlje skozi vozlišča, preden doseže končni cilj, spletno mesto, ki ga obiščete. Vsak uporabnik Tor-a lahko svoje omrežje uporabi kot vozlišče. Obstajajo 3 plasti vozlišč, skozi katere potuje vaš promet: vstop, relej in izhod.

Vozlišča so razpršena po vsem svetu in vsakič, ko je eno doseženo, dobi ravno dovolj informacij, da razkrije naslednji cilj. Nobeno od vozlišč ne more videti celotne poti, po kateri poteka vaš promet, tako da Tor svojim uporabnikom zagotavlja plast zasebnosti. Kot rečeno, so Torova vstopna in izstopna vozlišča ranljive točke, saj lahko vidijo določene dele vaših podatkov .

Vstopno vozlišče vas lahko identificira, medtem ko izhodno vozlišče vidi, katerim mestom pošiljate zahteve. Vendar nobeden ne more videti obratnih informacij. To pomeni, da bodo vaši podatki vedno delno izpostavljeni v vstopnem ali izstopnem vozlišču, ko uporabljate Tor. Zaradi tega priporočamo uporabo VPN-ja v povezavi s Torom za šifriranje vašega prometa od konca do konca.

Kaj je VPN?

VPN je kratica za Virtual Private Network, kar lahko prevedemo v navidezno zasebno omrežje.

Storitev VPN deluje tako, da se naša naprava najprej poveže z oddaljenim računalnikom (tako imenovanim proxy ali namestniškim strežnikom), prek katerega nato obiskujemo druga spletna mesta.

Razlogov za uporabo VPN je več, najpogostejši pa so skrivanje identitete, skrivanje prave lokacije in zavarovanje brezžične spletne povezave.

VPN skrije vaš IP naslov in vašo zgodovino brskanja.

Souporaba VPN, brskalnika Tor in lastne pameti, zagotavlja uporabniku najvišjo stopnjo anonimnosti.